Aparatul dentar: când este necesar și opțiuni disponibile

Zâmbetul pe care îl trimiți revine ca fericire sau „uneori tot ce ai nevoie pentru a deschide ușile este un zâmbet”- există cu adevărat o mulțime de citate despre efectele pozitive ale unui zâmbet. Dar nu toți oamenii pot trece prin viață fără griji și zâmbind: sunt reticenți în a-și arăta dinții strâmbi, suferă de dureri cronice atunci când vorbesc și mestecă sau trebuie să suporte dureri de cap și dureri de spate ca urmare a maxilarelor nealiniate. În acestea și multe alte cazuri, tratamentele ortodontice pot îmbunătăți calitatea vieții – și pot readuce dorința de a zâmbi.

Ortodonția

Mulți copii și adolescenți poartă aparat dentar, iar din ce în ce mai mulți adulți au dinții corect aliniați datorită lor. Ortodonția ca disciplină dentară s-a dezvoltat rapid în ultimii ani, datorită digitalizării. Indiferent dacă sunt fixe sau detașabile, la exterior sau la interiorul dinților, vizibile sau (aproape) invizibile: se utilizează diferite aparate dentare în funcție de tipul și gradul de nealiniere și vârstă. Bineînțeles, atunci când trebuie să alegi, de foarte multe ori, primul aspect pe care îl verifici este aparat dentar pret, căci acesta trebuie plătit din buzunarul pacientului.

Scopul ortodonției este de a aranja dinții într-o manieră corectă fiziologic și de a menține această situație pe viață. Ortodonția este o disciplină foarte complicată în stomatologie, medicină orală și medicină maxilo-facială. Acest lucru se datorează faptului că atât de multe procese sunt eficiente în același timp. Pentru a recunoaște mușcăturile proaste și postura proastă la copii la timp și pentru a putea lua contramăsuri profesionale, se recomandă o examinare inițială într-o practică ortodontică cel târziu la vârsta de patru ani.

Succesele ortodontice la adulți

Corectarea dinților și a maxilarelor nealiniate este de obicei posibilă cu ușurință și cu succes la maturitate. Ortodonția este foarte versatilă în diagnostic și terapie și acoperă perioada de la copilărie până la vârsta adultă. Dinții nu stau rigid în maxilar, dar pot migra întreaga viață atunci când sunt supuși unor forțe corespunzătoare reduse. Motivul pentru aceasta este procesul biologic de reînnoire a celulelor, care este activat până la bătrânețe.

De ce pacienții adulți folosesc din ce în ce mai mult expertiza ortodontică? Adesea, dinții strâmbi sau proeminenți perturbă aspectul extern, celor afectați le este greu să vorbească și nu pot părea încrezători. Alții, pe de altă parte, au corectat greșelile pentru a contracara recesiunea gingiilor și pierderea dinților, pentru a îmbunătăți funcția de mestecat sau pentru a atenua disconfortul cauzat de o mușcătură greșită în alte regiuni ale corpului. În multe cazuri, dinții sunt aliniați greșit după ce s-a format setul complet de dinți, ceea ce necesită terapie ortodontică de lungă durată pentru ca dinții să fie păstrați pe viață. Iar medicul stomatolog specialist al clinicii DentoCare Lujerului este cel mai în măsură să pună un diagnostic și să facă recomandări.

Aparatele dentare și efectul lor

Foarte incitant pentru tineri, prima lor vizită la un ortodont! Aici se decide adesea ce tip de aparat dentar vei primi mai întâi: fix sau detașabil? Sau cât timp trebuie purtat? Cu toate acestea, pacienții au un cuvânt de spus în acest sens – la urma urmei, diferitele aparate dentare nu trebuie utilizate alternativ, fiecare dintre ele îndeplinește sarcinile sale foarte specifice și este utilizat în funcție de diagnosticul respectiv.

Dispozitivele ortodontice ancorate ferm în gură sunt utilizate pentru a corecta nealinierile extinse sau complicate. Cel mai cunoscut aparat fix este așa-numitul dispozitiv cu mai multe benzi: benzile, consolele și arcurile de sârmă sunt componentele sale principale. Cum funcționează un astfel de aparat? Suporturile și benzile sunt atașate la smalțul dinților cu ciment special sau adeziv, prin care intră arcurile de reglare – apoi dinții pot fi împinși în direcția dorită. De obicei, durează doar câteva zile pentru a te obișnui cu el, după care tratamentul este de obicei complet nedureros și necomplicat.

Au trecut de mult vremurile în care dispozitivele acestea sunt considerate enervante sau neclare. În zilele noastre, aceste aparate dentare se bucură chiar de statut de cult în rândul copiilor și adolescenților – iar adulții poartă și ei aparatele cu încredere. Cele metalice sunt încă standardul clasic, deoarece sunt robuste și, prin urmare, durabile. Suporturile din ceramică sunt aproape invizibile; cealaltă persoană de obicei le observă doar atunci când se apropie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*