Alarmată de numeroasele articole apărute în ziarele din Israel (ediţiile electronice), în care Municipiul Fălticeni este nominalizat pentru antisemitism ca urmare a incidentelor petrecute în luna mai 2002 la sinagoga evreiască de pe strada Ana Ipătescu, Primăria Municipiului Fălticeni a solicitat Poliţiei Fălticeni, lămuriri în ceea ce priveşte stadiul cercetărilor în dosarul penal întocmit.
În cele ce urmează vă prezentăm răspunsul primit de instituţia noastră de la Biroul Poliţiei Judiciare din cadrul Poliţiei Fălticeni:
„La data de 18 mai 2002 a fost primită reclamaţia comunităţii evreieşti din Fălticeni, din care rezulta că persoane necunoscute au pătruns în incinta sinagogii, în perioada 27 aprilie – 18 mai, unde au efectuat diferite inscripţii antisemite şi cu aceiaşi ocazie au furat un sul sfânt denumit Thorra.
În urma sesizării primite, a fost constituită o echipă operativă care s-a deplasat la faţa locului şi a efectuat primele cercetări în teren, întocmind un proces verbal cu aspectele care au fost constatate, efectuând fotografii judiciare şi a prelevat şi ridicat urmele găsite în câmpul infracţional.
După aceste prime verificări au fost continuate cercetările şi verificările operative, în cauză fiind întocmit dosarul penal cu autori necunoscuţi cu numărul P/9048 din 20.05.2002
Cu ocazia cercetărilor care au continuat s-a constatat că infractorii care au pătruns în interior nu au furat sulul sfânt despre care s-a reclamat, acesta fiind predat anterior cu documente legale Federaţiei Comunităţii Evreieşti din Bucureşti, deasemeni înscrisurile care au fost efectuate pe pereţii interiori din sinagogă nu au fost considerate antisemite ca urmare a faptului că nu au fost înscrise în locuri publice sau în care să fi avut acces mai multe persoane.
În cauza penală s-a propus a nu se începe urmărirea penală pentru furt, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 208 şi 209 Cod Penal şi pentru infracţiunea prevăzută de art. 3 din O.G. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist şi xenofob, soluţie care a fost confirmată de către parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava prin Rezoluţia nr. 416/P/2002 din 28 ianuarie 2003. În cauză se continuă cercetările faţă de autori necunoscuţi, în vederea identificării şi tragerii la răspundere a acestora pentru producerea infracţiunii de distrugere, faptă prevăzută şi pedepsită de art.215 din C.P., prejudiciul pentru infracţiune fiind contravaloarea reparaţiei zugrăvelilor care au fost distruse.
În prezent cauza penală se află la biroul poliţiei judiciare, fiind repartizată şefului de birou, comisar şef Lionte Liontin, efectuîndu-se activităţi de investigaţii şi alte activităţi operative, împreună cu celelalte cadre ale biroului”.