Cateva sfaturi pentru mamele care decid sa lase copilasii mici cu bona sau la cresa

Pentru copilasii de un an sau doi ani este traumatizant sa nu gaseasca un chip familiar cateva ore la rand, dar nici pentru mame nu este usor sa stea departe prea mult timp de cei mici.

Cu cateva generatii in urma, majoritatea copiilor stateau in preajma familiilor pana la varste destul de mari, bunicii, vreun frate mai mare sau cineva apropiat avea grija de copilul mic daca parintii mergeau la treburi. Psihologii spun ca generatiile noastre au trecut si trec prin situatii mult mai frecvente care genereaza stres, inca de la varste fragede, iar pretentiile si asteptarile societatii sunt prea mari si nefiresti, de la copii mai ales.

Asadar, cresa este o necesitate pentru parintii care au nevoie sa fie ajutati sa se descurce cu cei mici, dar este de preferat ca un bebelus sa ramana aproape de cineva care ii este familiar. Nu este de nici un folos ca un copil sa fie obisnuit de mic la cresa sau la gradinita.

Acomodarea celui mic cu noua situatie

Oricare ar fi schimbarea in viata copilului mic – inlocuirea parintilor cu cresa sau cu o bona –, ar fi bine ca el sa aiba o ancora, adica un obiect familiar, de care sa se fi atasat deja si care sa-i asigure un dram de bucurie ca il are aproape si, astfel, un minim conform de siguranta. O jucarie preferata este, de obicei, cea mai buna solutie pentru a insoti copilasul la cresa, pernita de acasa poate ajuta copilul sa se familiarizeze cu patul de la cresa, iar daca educatoarele accepta paturi pentru copii aduse de acasa, si paturica preferata ar fi de folos sa-l insoteasca pe cel mic la cresa.

Majoritatea copiilor nu se adapteaza si plang prea mult in lipsa parintilor, iar imbolnavirile frecvente pot fi de asteptat si din cauza virusurilor care circula in grupul copilasilor de la cresa. De multe ori, parintii vor fi obligati sa stea cu copilul acasa din cauza bolilor, insa trebuie sa considere ca el este prioritatea, si nu locul de munca sau alte probleme care trebuie rezolvate.

Acceptarea de catre parinti a despartirii de cel mic

Daca bebe are sau nu de suferit in lipsa parintilor depinde de cat de usor se adapteaza cu alte persoane, iar daca este incantat de jucari si de copiii cu care se joaca, atunci orele lui la cresa vor trece usor si bine. Insa mama va avea nevoie de mai mult timp sa se acomodeze cu grija ca puiul ei este bine fara ea si mai ales sa aiba incredere in persoanele care au grija de el.

Majoritatea creselor au camere video, unde parintii pot urmari ceea ce se intampla cu copiii lor in timpul programului de acolo. Unii parinti instaleaza supraveghere video si in camera copilului de acasa daca au angajat o bona si se simt mai linistiti daca vad cum se poarta aceasta cu copilul. Insa cel mai important este ca parintii sa comunice cu cei care le ingrijiresc copilul si sa spuna ce anume prefera sau ce are nevoie cel mic, iar daca personalul gradinitei le spune o parere, ar trebui sa o ia in considerare, deoarece experienta celor care au grija de copii de ani de zile poate ajuta la inlaturarea grijilor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*