Despre acumulatorii VRLA

Acumulatorii sunt utilizati zi de zi, in diverse situatii si imprejurari, fiind cele mai bune metode de stocare a energiei electrice. Inca de la aparitia si utilizarea energiei electrice pe scara larga s-a pus si problema stocarii acestei energii pentru a fi utilizata doar atunci cand este nevoie. Insa acest lucru, atunci ca si in prezent s-a dovedit a fi o adevarata problema, fiind practic imposibil de a stoca o cantitate foarte mare de energie electrica.

Energia electrica poate fi astfel inmagazinata in cantitati mai mici, in acumulatorii pe care ii stim cu totii, de la micile baterii pentru telecomenzi sau cele pentru telefoane pana la cele de mare capacitate pentru diverse masini, fiind nevoie pe langa partea mecanica si de o parte electrica care sa ajute la pornirea acestora. In cazul acestor tipuri de acumulatori este nevoie ca anumite conditii sa fie indeplinite. Un astfel de acumulator are astfel o durata mare de viata, adica un anumit ciclu de incarcari si descarcari pe care il poate suporta pana sa nu mai fie functional.

Din pacate am putea spune, nu au fost facute foarte multe schimbari revolutionare in ceea ce priveste capacitatea de stocare si de ciclu de viata al acumulatorilor, de la o perioada la alta fiind descoperite doar noi materiale care sa reziste mai mult in timp. Astfe, in prezent gasim in magazine, printre altele, acumulatori VRLA gel, un tip de acumulatori realizat dintr-o combinatie de plumb-acid care poate fi reglata printr-o supapa. Aceasta prezinta un grad de siguranta mai mare decat modelele mai vechi, fiind sigura atat pentru manevrare cat si pentru utilizare.

In principiu, avem doua tipuri de astfel de baterii VRLA, cu gel si cu un material numit AGM, o fibra de sticla absorbanta. In ambele cazuri, atat gelul cat si AGM-ul au rol de protectie pentru electrolitii aflati intre placutele de plumb ale acumulatorului. Bateriile cu gel sunt preferate fata de cele cu AGM pentru mai multe tipuri de masini si aparate, oferind ceva mai multa siguranta in utilizare.

De la o sarcina la alta, acumulatorii pot fi supusi la conditii mai mult sau mai putin extreme, caz in care trebuie sa faca fata fara probleme si sa alimenteze sistemele la care sunt legati. Unele tipuri de acumulatori mai vechi nu puteau fi supusi la sarcini ca cei VRLA, in special sa fie intorsi invers, pentru ca acidul ar fi curs din ele. Acest lucru nu mai este insa o problema pentru bateriile VRLA cu gel, acesta protejand eficient acumulatorul. Totodata, acest tip de acumulatori nu necesita o intretinere speciala comparativ cu alte tipuri, fiind deajuns sa ne asiguram ca nu este aproape de limita de viata.

In ceea ce priveste pretul unui acumulator, acesta variaza de la un model la altul si de la un brand la altul. In magazinul E-acumulatori.ro avem la dispozitie o mare varietate de acumulatori de orice capacitate la preturi accesibile, de la cele mai bune branduri. Acestea sunt destinate pentru utilizari in numeroase domenii, in special pentru autoturisme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*