3 idei preconcepute despre psihologie

Oamenii au multe idei gresite despre psihologi si psihologie. Cei mai multi cred, de exemplu, ca daca mergi la o sedinta de terapie cu un psiholog esti nebun. Iata mai multe exemple despre astfel de idei preconcepute:

1.Cu cat stimulezi mai mult un copil, cu atat el va deveni mai inteligent

Pentru un timp, oamenii au crezut ca daca stimulezi un copil mai mult, acesta va deveni mai inteligent cand va creste. Emisiuni precum „Little Einstein/Micile Genii” sunt inca la moda. Din pacate, dupa testele realizate de oamenii de stiinta, s-a descoperit ca cei mici care erau pusi de parinti sa se uite la desene animate din seria „Micile Genii” nu doar ca nu deveneau mai inteligenti, ci din contra. Cercetatorii au descoperit ca vocabularul copiilor care nu au vazut aceste filmulete era mai dezvoltat decat al copiilor care urmareau „Micile Genii”. Unii psihologi insista ca cel mai bun mod de a ajuta un copil sa-si dezvolte inteligenta este sa incurajezi interactiunea unu-la-unu cu parintii si nu sa il lasi sa invete de la televizor.

2.Consilier psihologic = psiholog = psihiatru

Cei mai multi oameni nu fac diferenta intre un consilier psihologic, un psiholog si un psihiatru. In primul rand, un consilier psihologic (asa cum gasim in multe scoli), nu este neaparat un psiholog. Un consilier psihologic este (obligatoriu) absolvent al facultatii de psihologie care la randul lui a urmat un program de formare in consiliere psihologica. Consilierea psihologica vizeaza rezolvarea unor probleme subclinice, optimizarea personala si prevenirea problemelor de sanatate mintala.

Psihologii sau psihoterapeutii sunt oameni care au o diploma de doctorat in psihologie. Formarea initiala pentru cei care aspira la certificarea de ”psihoterapeut” este fie cea de psiholog, pedagog, asistent social sau chiar medic. Serviciile psihoterapeutice sunt solicitate pentru probleme existentiale, interpersonale, emotionale, ca suport pentru traversarea unor crize sau depasirea unor traume, pentru a gestiona tulburari psihice, somatice si psihosomatice.

Psihiatrii sunt practic medici care sunt instruiti si certificati sa prescrie medicamente pentru ca pacientul sa faca fata problemelor de sanatate mintala – si de obicei nu fac consiliere.

3.Un psiholog nu face decat sa discute cu oamenii nebuni

Multi au impresia ca oricine lucreaza in psihologie isi petrece cea mai mare parte a timpului vorbind cu oameni nebuni – si ca cea mai mare parte a acestei discutii implica o forma de terapie, de obicei centrata pe vise. Dar aceasta este o conceptie gresita: pentru inceput, exista un numar imens de domenii in psihologie care nu implica discutiile cu oamenii nebuni – si majoritatea psihologilor lucreaza in aceste domenii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*