Comandament de caniculă la sediul MAI

Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN a convocat, împreună cu ministrul sănătății, Florian-Dorel BODOG, un Comandament de caniculă care s-a desfășurat, în această seară, la sediul MAI în prezența prefecților și conducătorilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Comandament de caniculă la sediul MAI
Întâlnirea a avut în atenție ultimele atenționări meteo potrivit cărora, începând de mâine, cinci județe din partea de sud-vest a țării se vor afla sub COD PORTOCALIU de caniculă, respectiv: Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.

Cu acest prilej, ministrul Carmen Daniela Dan a subliniat faptul că ”principala prioritate pentru autorități este să vină în sprijinul populației și să transmită o serie de recomandări care să conducă la evitarea unor situații de risc”.

De asemenea, a solicitat prefecților din județele aflate sub avertizare de caniculă să monitorizeze permanent efectele temperaturilor ridicate asupra populației și să verifice stocurile de medicamente de urgență, în special cele destinate afecțiunilor care sunt agravate de caniculă.

Identificarea spațiilor climatizate, a locurilor pentru amplasarea unor puncte de prim-ajutor și existența rezervelor de apă au fost alte aspecte discutate în cadrul ședinței de astăzi.

Totodată, ministrul afacerilor interne a cerut structurilor pentru situații de urgență o atenție crescută pentru că există riscul unor incendii de vegetație.

În cadrul Comandamentului, reprezentantul Administrației Naționale de Meteorologie a menționat că perioada cu temperaturi ridicate se va manifesta până duminică, existând posibilitatea emiterii în zilele următoare și a altor avertizări meteorologice, inclusiv de Cod Roșu de caniculă.

”E foarte important să facem câteva recomandări pentru populație pe care am rugămintea să le transmitem ori de câte ori este necesar și pe toate canalele de comunicare”, a menționat ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan.

Astfel, persoanele în vârstă și minorii să evite deplasările între orele 11.00 și 18.00 sau expunerea prelungită la soare, iar copiii să fie supravegheați în permanență, în special pentru că este o perioadă de vacanță.

Pentru această perioadă, la nivel național sunt disponibile, în medie, 840 de ambulanțe și 270 autospeciale SMURD care pot interveni la solicitările cetățenilor. În funcție de evoluția situației, numărul echipajelor de intervenție poate fi suplimentat. Totodată, în cele 7 puncte de operare aeriană, la nivelul întregii țări, sunt pregătite 9 aeronave SMURD care acționează în cazurile deosebite.

Comandamentul convocat astăzi s-a desfășurat în sistem videoconferință cu Instituțiile Prefectului, la aceasta participând, din partea MAI, secretarul de stat Raed Arafat și șefii structurilor pentru situații de urgență, dar și reprezentanți ai ANM, INMH, Ministerului Sănătății, Direcțiilor de Sănătate Publică, Ministerului Mediului, Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerului Energiei, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*