Cumperi bilet electronic si calatoresti mai comod

Proiectul ETS propune o solutie pentru a calatori mai usor cu mijloacele de transport public oriunde te-ai afla in Europa
Technologia informatiei ne transforma vietile si ne influenteaza modul de a calatori si de a cauta informatii. Piata de sisteme de ticketing electronic e intr-o reala efervescenta si ofera nenumarate oportunitati: aplicatii mobile pentru smartphone-uri, publicitate personalizata si programe de fidelitate. Introducerea unui sistem electronic de emitere a biletelor constituie o tendinta majora pentru o multitudine de tipuri de afaceri din domeniile transportului, turismului, culturii si altele.

Proiectul ETS – „Electronic Ticketing System” sau “Sistem electronic de emitere a biletelor” este un proiect european care isi propune dezvoltarea unei platforme ce ofera posibilitatea de a cumpara direct de pe mobil tichete de la orice operator de transport, pastarea tichetului in telefon, validarea automata si furnizarea de informatii de calatorie si despre obiectivele turistice din apropiere.

In prezent, dispozitivele pentru controlul accesului precum bariere, porti si turnicheti limiteaza fluidizarea fluxurilor de calatori. Reducerea si, ideal, eliminarea acestora va conduce la cresterea confortului in utilizare, la reducerea costurilor de operare si, foarte important, la obtinerea de informatii de valoare ce se pot utiliza la imbunatatirea serviciilor pentru calatori.

Sistemul va avea functionalitati pentru detectarea biletului electronic si de numarare a pasagerilor, ceea ce permite nu doar cresterea calitatii colectarii automate a taxelor, ci si detectarea tentativelor de frauda.

Introducerea cu succes a solutiei ETS in viata cotidiana este facilitata de existenta pe piata a unei varietati impresionante de echipamente si aplicatii care utilizeaza mobilitatea, precum: telefoane mobile, tablete, gadget-uri prevazute cu posibilitati de comunicare (GPS, Bluetooth, NFC). Cu alte cuvinte, un numar mare de potentiali utilizatori ai sistemului ETS sunt deja familiarizati cu aceste dispozitive si exista conditii promitatoare privind acceptanta unui sistem ETS, care permite nu doar calatoria, ci si beneficierea de servicii privind turismul, cultura, alte domenii care presupun necesitatea existentei unui mod comod de procurare de mijloace de acces, de validare a acestora si de plata pentru serviciile de care se beneficiaza.

Proiectul ETS, este finantant prin programul european ITEA 3/PNIII-EUREKA si este implementat de 8 parteneri din 5 tari: SIVECO Romania, CONVEX NETWORK (Romania), ELEKTRONET (Turcia), TMOB (Turcia), DTS (Korea de Sud), IDI EIKON (Spania), NTB (Spania) si N ISEP_GECAD (Portugalia).

In perioada 29-31 martie, membrii consortiului s-au intalnit la Bucuresti pentru prima sedinta de proiect in cadrul careia au discutat despre nevoile reale ale utilizatorilor, implicarea stakeholerilor (operatori de transport, companii de telefonie, operatori de turism, guvern si autoritati publice) cat si despre arhitectura sistemului ETS.

ETS va avea doua implementari pilot in Turcia (Istanbul, Ankara) si una in Portugalia (Coimbra) care vor fi realizate pana la finalul proictului, in decembrie 2018.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*